Algemeen:

Dit is een echte aanrader. Een snel probleemloos gewas afkomstig uit Afrika, dat nagenoeg overal kan worden gekweekt. Binnen zal het op vochtig keukenpapier vlot ontkiemen. Buiten duurt het vaak ook maar een paar dagen voordat het opkomt. Een zeer korte teeltduur: ca 5 - 10 dagen.

Gebruik:

Tuinkers wordt rauw gegeten als garnering op broodjes of bij de warme maaltijd. Het is zeer gezond. Het heeft een heel eigen lekkere en pittige smaak. Vrijwel altijd wordt er hele jonge tuinkers geoogst. Er is echter ook geen bezwaar het even iets langer te laten doorgroeien en door een salade te snipperen.

Plantkundige bijzonderheden:

Tuinkers hoort bij de Brassica-familie en is dus verwant aan koolsoorten. (Kruisbloemigen)

Zaaien:

Tuinkers kan dicht gezaaid worden. Het is niet de bedoeling dat de plantjes allemaal los van elkaar in rijtjes komen te staan.
Ga in de vierkantemetertuin uit van 16 plantjes, maar maak door die punten vier ondiepe evenwijdige geultjes. Strooi daarin zaad. U hoeft het nauwelijks af te dekken. Kijk wel uit dat de grond niet uitdroogt. Maar: zoals gezegd u hoeft niet erg lang op te letten, het zaad kiemt razendsnel!
Door een seizoen heen kan tuinkers vele malen gezaaid worden.

Verzorgen:

Als er een droge periode lijkt aan te komen, dan de pas gezaaide tuinkers even afdekken om uitdrogen te voorkomen.
Als de grond koud en nat is: even wachten met zaaien om wegrotten te voorkomen.

Oogsten:

Bij tuinkers wordt al geoogst als de plantjes nog maar een paar centimeter hoog zijn. Het kan niet echt bewaard worden. Dus: meteen verwerken! Mmmm...

Problemen en bijzonderheden:

Over tuinkers valt hier niet zo veel te melden. Maar wel dit: tuinkers is gevoelig voor een schimmel. Daardoor kunnen de hele jonge plantjes dood gaan.

Wist je dat...

Tuinkers heel goed gebruikt kan worden voor levende schilderijtjes?
Maak een patroon op (nat) papier. Strooi het in met tuinkers en binnen een paar dagen is het een levend schilderij...